Vasuri Jaska Rohkeutta on välittää.

Terveyskeskusmaksu pois!

VALTUUSTOALOITE 


Aloitteen sisältö: 

Eri väestöryhmien terveyserojen kaventamiseksi Rovaniemen kaupunki poistaa terveyskeskusmaksun ensi vuoden (2013) alusta lähtien.

Maksun poiston kuntataloudelliset vaikutukset selvitetään vuoden 2013 talousarvion ja taloussuunnitelman valmistelun yhteydessä.

Maksun poistamisesta päätetään talousarvion hyväksymisen yhteydessä.

Poiston vaikuttavuutta terveyserojen kaventumiseen seurataan vuosittain.

 

Aloitteen perustelut:

Terveyserot ovat kasvaneet merkittävästi eri väestöryhmien kesken. Maksun poisto on tehokas keino vaikuttaa heikoimmassa asemassa olevien terveystilanteeseen.

Ihmisten sosiaalinen ja taloudellinen tausta (lompakon paksuus) määrittelee liiaksi ihmisten terveyttä, eikä se ole tervettä.

Terveyskeskusmaksulla on myös ihmisiä eriarvoistava vaikutus.  Esim. työterveyshuollon käyttäjillä näitä maksuja ei ole.

Terveyskeskusmaksut menevät usein myös perintään, josta seuraa ainoastaan lisäkuluja ja taloudellisia vaikeuksia. Järkevää ei ole sekään, että terveyskeskusmaksujen maksamiseen joudutaan usein hakemaan toimeentulotukea tai kirkon diakonian tukea.

Terveyskeskusmaksuja on perusteltu tarpeella vähentää niin sanottuja turhia terveyskeskuskäyntejä. Tuo perustelu ei nykyvalossa ole ajankohtainen. Maksulla on päinvastainen – karkottava - vaikutus. Ovea ei avata, vaikka tarvetta olisi.

Ollaanko terveyspalvelujen osalta tulevaisuudessa ajautumassa tilanteeseen, jossa täytyisi kehitellä etsivää terveystyötä. Jotta löydettäisiin ne, joiden niitä palveluja tulisi todella käyttää. Jopa turhien käyntien uhallakin.

Rovaniemen kaupunginvaltuuston kokous 16.4.2012

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Ilkka Järvelä

"Terveyskeskusmaksuja on perusteltu tarpeella vähentää niin sanottuja turhia terveyskeskuskäyntejä."

Aika vaikea kuvitella ihmisiä jotka menee terveyskeskukseen ihan vaan turhan takia. Ehkäpä sellaisiakin on mutta heistäkin suuri osa tekee tämän vain kerran ja keskusteltuaan lääkärin kanssa oppii sen että tämäntyyppisen asian takia tänne ei kannata tulla.

Monesti terveyskeskuksessa käyntiä vältetään pitkien odotteluaikojen takia, lukumäärällisesti se voi olla jopa suurempi syy olla menemättä kuin tk-maksu. En tiedä miten Rovaniemellä on.

Käyttäjän SamiMikkonen kuva
Sami Mikkonen

Ehkäpä pitäisi paremmin pohtia hoidon tarpeen arvioita kuin maksujen poistamista. On varmasti vaikea kuvitella ihmisiä jotka menevät terveyskeskuksiin ja yhteispäivystyksiin aivan turhan takia. Varsinaisesti ei voida puhua turhasta, mutta siitä vaidaan puhua että vaivat eivät välttämättä vaadi esimerkiksi terveyskeskusksen lääkäripalveluja tai päivystyshoitoa lainkaan.

Eli tässä mielessä ihmiset kyllä käyttävät ja kuormittavat näitä palveluja ns. turhaan. Mitä enemmän näistä on tarjontaa ja mitä halvempia ne ovat, sitä enemmän niitä käytetään, koska kynnys madaltuu.Tästä syytä todellisessa hoidon tarpeessa olevat saavat sitten jonotella aikoja terveyskeksiin ja jonotella päivystyksissä tuntikausia.

Lisäksi tämä on kustannusten siirtoa osaltaan niiltä, jotka maksavat veroja ja osa vieläpä käyttää yksityisiä lääkäripalveluja. Eli taas ne jotka tässä yhteiskunnassa kantavat vastuunsa, tekevät töitä, eivätkä todennäköisesti terveyspalveluja juurikaan käytä saavat kantaa suurimman taakan näiden palvelujen maksamisesta.

Yksi suurimmista vanhuksia vaivaavista vaivoista tuntuu olevan yksinäisyys, joka ei varsinaisesti ole lääketieteellinen ongelma, joka ratkeaa terveyskeskuksissa jonottamalla. Palvelut tulisi kohdentaa oikein ja ihmisille antaa enemmän vastuuta itsestään ja omaisistaan nyt kun potilaiden oikeuksiakin on lisätty. Oikeuksien mukana tulisi vaakakupin toiselle puolelle lisätä vastuuta.

Suuri osa terveyspalveluja käyttävistä kun on päivästä ja vuodesta toiseen samoja ihmisiä. Ei siellä käydä vain silloin tällöin ja edes silloin kun on tarvetta näille palveluille todella. Osa pyrkii terveyskeksiin ja päivystyksiin lähes joka päivä.

Ongelmana on että osa kansalaisista ei kanna minkäänlaista vastuuta itsestään ja käytännössä katsoen elää yhteikunnan palveluja hyväksikäyttämällä. Yksi esimerkki on mm. se että sosiaaliturvalla on mahdollista ostaa viinaa ja alkoholiongelman aiheuttamat sairaudet ja pahenevat sosiaaliongelmat sitten auliisti hoidetaan niinikään veronmaksajien rahoilla.

Enemmänkin itse kannattaisin varsinkin terveydenhuollon päivvystyspalvelujen ns. omavastuun tuntuvaa korottamista. Esimerkiksi ambulanssi ja päivystyspoliklinikka ovat akuutisti sairastuneiden tai vammautuneiden hoitoon tarkoitettuja. Niitä ei siis soitella tai niihin ei hakeuduta joka pikkuvaivan takia. Lisäksi jos esimerkiksi terveyskeskusmaksut olisivat lähempänä yksityisten lääkäripalvelujen maksuja, vapauttaisi se kunnallisen terveydenhuollon resursseja, sillä se ajaisi niitä kenellä on varaa yksityiselle puolelle lääkäripalvelujaan hakemaan. Mielestäni terveyskeskusmaksut ovat tälläkin hetkellä jo niin nimellisiä että ihmettelen tätä keskustelua niiden poistamisesta kun niitä voisi päinvastoin nostaa, varsinkin nyt kun terveydenhuolto on yhä ahtaammalla ja resursseista on jatkuvasti yhä enemmän pulaa.

Toimituksen poiminnat