Vasuri Jaska Rohkeutta on välittää.

Eikö Lapissa osata leikata poronlihaa?

Lapin Kansa kirjoittaa tämän päivän lehdessään (4.11.2013), että paikalliset poronjalostusyritykset ovat tuoneet tsekkiläisiä lihanleikkaajia kausityöhön Lappiin. Jutun mukaan nimenomaan "kausityö" karsisi suomalaisosaajat. Miksi tuo kausiluonteisuus ei karkota osaajia esim. matkailualalta?

Jo vuodesta 2003

Minua tuo väite jäi vaivaamaan. Onko tosiaan niin, että "suomalaisia osaajia" poronlihasesonkiin olisi vaikea saada, ja että poronlihan leikkaajien ammattikunta Lapissa olisi vähäinen? Pienissä jalostusyrityksissä poronomistajat leikkaavat yleensä lihansa itse yhteisissä tiloissa. Ammattitaitoa ja hygieniaosaamista löytyy.

Veljekset Rönkä Oy:n toimitusjohtaja Oljakka ilmoittaa Lapin Kansan printtilehdessä, ettei hän edes tiedä, mitä vuokralihanleikkaajille maksetaan. Yritys on tehnyt sopimuksen vuokratyövoimasta sitä välittävän tsekkiyrityksen kanssa, ja se riittää.

screenshot.103

Tämäkin väite kaipaa kriittistä tarkastelua. Soitin piruuttani poronlihan jalostajalle, ja jututin yhtä kasvotusten. "Missä ajassa jopa minä oppisin leikkaamaan ummikkona poronlihaa?" Reilun viikon koulutus siinä jopa minun kohdallani kuluisi. Hygieniapassihan minulla jo on. Oppii sen varsin lyhyessä ajassa, eikä se taito vuodessa mihinkään häviä. Esimerkiksi hirvenlihatkin on joka syksy pyyntikauden jälkeen ammattitaidolla paloteltu. Leikkaamatta tuskin on jäänyt yksikään.

Matkailuala Lapissa on myös rajusti sesonkiluonteista. Miksi Lapin tunturikeskukset ovat sitten onnistuneet hankkimaan sesonkityöntekijöitä myös etelästä? Miksi Etelä-Lapin suurimmilla poronjalostusyrityksillä olisi tässä ongelma? Nuorgamilaisella se ei näyttäisi olevan ongelma lainkaan.

Onko tosiaan niin, että meillä ei olisi osaamista. Marjanpoimintaan tarvitaan osaajat Thaimaasta? Tunturien koluajia varten tarvitaan asiakaspalvelijat Turun saaristosta? Poronlihan käsittelyyn ammatti-ihmiset Tsekistä?

Pitäisikö meidän väistyä, ja  paeta hyvin palkattuun "turskanleikkuuseen" Pohjois-Norjaan? Vai erikoistuisimeko vain sesonkiluonteiseen "tonttuiluun", johon  on saanut koulutusta jo vuodesta 2007 lähtien

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Mitään ei osata tehdä missään päin Suomea jos ei ole x määrää erilaisia kortteja ja muutaman vuoden tutkintoa asiasta. Vielä 70-luvulla isäntä ois näyttänyt, että "vedät tuosta näin ja sitten tuosta noin ja sitten heität tähän laatikkoon".

Sanoit, että viikon kestää oppia. Näin varmasti - niin, että se käy sujuvasti. Ensimmäisenäkin päivänä jo varmasti saa jotain aikaan.

Tuohon hommaanhan tarvitaan ainakin hygieniapassi. Se on käsittääkseni kansallinen, en usko, että tsekkiläinen kelpaa täällä. Varma en ole.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Suomen lainsäädännön mukainen hygipassi täytyy olla.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Tuostakin voi olla montaa mieltä, jos ei sitä koetta läpäise niin ei kyllä sellaiselle saa antaa teräviä esineitäkään. Turha läpyskä.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti Vastaus kommenttiin #29

Ei ole turha "läpyskä". Liittyy elintarvikkeiden turvallisuuteen syödä niitä.

Jarkko Hietala

"Mitään ei osata tehdä missään päin Suomea jos ei ole x määrää erilaisia kortteja ja muutaman vuoden tutkintoa asiasta. Vielä 70-luvulla isäntä ois näyttänyt, että "vedät tuosta näin ja sitten tuosta noin ja sitten heität tähän laatikkoon"."

Puhumattakaan siitä, että Suomessa viranomaiset tekevät kaikkensa, että Suomalainen ja Suomessa koko elämänsä asunut ei pääse työmaalle. Kaikki Suomalaiset rekisterit käydään läpi mikroskoopilla ja suurennuslasilla jos vaikka löytyisi joku syy millä pääsee sanomaan, että sinulla ei ole mitään asiaa työmaalle.

Samaan aikaan Puolalaiset ja Virolaiset kävelevät kuin vettä vaan sisään paikkoihin, jotka edellyttävät kaikkia mahdollisus turvallisuuselvityksiä, koska heistä ei löydy Suomalaisista rekistereistä mitään. Yllätys yllätys kun eivät ole ikinä asuneet Suomessa ei heille ole voinut kertyä mitään virheitä millä perusteella evätä pääsy ydinvoimatyömaalle tai presidentin palatsia saneeraamaan.

Törkeimmissä tapauksissa nämä rehellisiksi laitetut ulkomailta värvätyt reppu työntekijät ja heidän firmansa ovat kiertäneet verolakeja ja kaikkia mahdollisia lakeja minkä ovat kerinneet jatkuvasti heti kun ovat saaneet oikeuden päästä työmaalle, mutta sehän ei kiinnosta ketään kun selvitykset sanoo, että kunnon miehiä ovat Suomalaisiin verrattuna.

Ei ihme, että niin monet Suomalaiset valitsevat sen, että kun ei tee mitään ei tule virheitäkään mistä sitten pääsee syyttämään.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Onkohan kyse nyt osaamisesta vai kannattavuudesta?

Vinkiksi nyt: ajetaan sitä ihanaa eurohuumassa tarjolla olevaa sisäistä devalvaatiota.

Ja toiseksi. EU:n alueella on tämä vapaa työvoiman liikkuvuus, joten tämähän on vain hyvä asia, että tsekkiläisilläkin on työskentelymahdollisuus Suomessa, eikö niin?

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Joo, en ole työvoiman vapaata liikkuvuutta vastaan. Olen jo omalla alallani tottunut siihen, että työkavereita on monesta maasta. Parhaimmillaan niitä oli kuudesta maasta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Niin, miksi sitten suomalaisten pitäisi opiskella alalle, joka on näiden mielestä sesonkiluontoista?

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

MaRa-alakin on rajun sesonkiluonteista, silti sille alalle kouluttaudutaan ja jopa työllistytään.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Miks eivätten osaisi? Vallankin pororouhe on hyvin pilputtua ja helppokäyttöistä.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Suomesta puuttuu poronlihanleikkaajan erikoisammattitutkinto(3v).

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Taidan lähteä Lappiin, koska tunnen kaikki ruhon osat ja osaan niitä leikatakin - en kylläkään niinkuin tosi ammattilainen tekee. Kukahan palkkaisi puoliammattilaisen, saisi kohtuullisen kokin kaupanpäälliseksi.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Koko poronhoito on täynnä omituisuuksia. Poromiehet ajelevat pitkin metsiä uusilla mönkijöillään ja moottorikelkoillaan, porot ruokitaan talvella keinoruokinnalla (joka on lisännyt paljon porojen sairauksia), poroja on liikaa ja ne ovat kalunneet kaikki jäkäläkankaat ja kesällä poron kantturat jyrsivät ihmisten mansikka-ja vihannesmaat, porot kootaan yhteen helikoptereilla, poromiehet salametsästävät petoeläimiä jne. Koko porotalous toimii vain ja yksinomaan valtion tukiaisilla.

Ja nyt ei löydy muutamaa poromiestä, joka viitsisi tehdä teuratamolla kunnon töitä.

Olen metsätysharrastukseni ohella suorittanut hygieeniapassin. Muutama vuosi sitten kävin samoin aivan harrastusmielessä riistamestarikoulun, jossa yhtenä opintoaiheena oli riistankäsittely eli jonkinlainen lihamestarin lyhyt kurssi. Olen edelleen lihamestarina amatööri, mutta olen vuosittain leikannut muutaman poron paikalliseen kyläkauppaan myytäväksi ja hyvin on liha mennyt kaupaksi.

Ei paljon vaadi, jos vähän viitsii vaivautua itsensä kouluttamaan. Metsästysseuramme poromiehiä ei ole lahtivajalla lihanleikkuussa näkynyt koskaan. Joko ovat laiskoja tai eivät osaa alaa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Tässä on pari porotilaa lähietäisyydellä ja seuraan tätä poromiesten showta aivan lähietäisyydeltä. Nykyajan porohodolla ei ole mitään tekemistä nk. luontaiselinkeinojen kanssa. Poronliha ei ole pitkään aikaan ollut mitään luomulihaa. Itse en vuosikausiin ole enää syönyt poron lihaa, koska se on nykyään jotain muuta kui aito poron liha.

Talviruokinta lannoituksineen avat tuoneet mukanaan poroille uusia sairauksia, joita ei oikein vielä tunneta eikä osata hoitaa. Keinoruokinta houkuttelee porot samoille ruokapaikoille ja taudit tarttuvat terveisiin poroihin.

Sairaat porot ovat helppo saalis pienimmillekin pedoille. Ruokintapaikat houkuttelevat myös pedot paikalle. Keinoruokinta hoidetaan moottorikelkoilla, jolloin pedoille samalla tehdään juoksuratoja.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti Vastaus kommenttiin #17

Nytpä en väitä vastaan, vaan otan puheeksi tuon talviruokinnan lannoituksen, sairaudet, sekä petojen "juoksuradat". Hyvä pointti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #17

En tiedä Jaakko. Olen itse kotoisin Aitamänniköstä, joka sijaitsee Pello-Kolari-akselilla, enkä ole oikeastaan muita muutoksia huomannut, kuin että pojilla on hienommat pelit ja vehkeet kuin ennen. Isoisä, sen veli ja isoveljeni harjoittivat poronhoitoa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #25

Tietysti tapauskohtaista ja asiaan tulisi varmasti perehtyä, että voisi muodostaa mielipiteen. Täältäkäsin maailmaa on paha sanoa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikö Jaakko ole vielä humannut, että olemme osana uutta ja kilpailukykyistä Eurooppaa, jossa ihmiset voivat vapaasti liikkua työn palkkauksen ja vaatimusten mukaan parhaaksi katsomallaan tavalla.

Juuri eilen oli pieni uustinen erään vaatetusliikkeen toimipisteen avaamisesta Espanjassa. Kauppaan haki peräti 21.000 hakijaa,vaikka tarjottu palkka on huomattavasti alle Espanjan julkisen sektorin keskipalkkaan verraten.

Teidän tulisi nyt vasemistoliitossa äimistellä vuosikymmenien aikoina vaatimuksista vasemmiston vaatimuksia kansainvälisestä tasa-arvosta ja vapaudesta - nyt sen olette saaneet.

Liki tulkoon kaikki duunarit alkavat olla ovat perseaukisia kannattamissanne uusistuksissa Euroopassa .

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Et näköjään lukenut kommentointiketjua, josta asia selviää.

Pasi Ensio

Eiköhän se ole tämä oikeistolainen markkinaliberalismi, minkä pillin mukaan niin Suomessa kuin Euroopassakin on viime vuosikymmenet menty.
Vasemmistolainen ja libertaari käsittää vapauden hiukan eri tavalla.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

En tietenkään väitä, mutta poro on aika ekstoottinen elukka ja tosi hyvän makuinen. Tsekeisessä palkka maksetaan tsekkinä ja jos Prahasta loppuu raha niin mitä kirjoitetaan? Tshekki titysti.

Taitaa kaverit (lihan leikkaajat) roudata poronlihaa ja varmistaa että parhaat palat viedään paremmalla katteella keskiseen eurooppaan euron ja eu-tukiaisten avustuksella.

Vaikea kuvitella muuta...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Minä veikkaan, että tuossa Ranuan tapauksessa on kysymys samasta asiasta kuin rakennusalla kautta linjan. Ulkolainen henkilöstön vuokrausfirma ei maksa ALV:ia eikä muitakaan veroja tai sosiaalikustannuksia ja työntekjöiden palkat on mitä on, jo ne yleensä edes maksetaan. Hinnat tilaajalle ovat halpoja, kun verot ja sosiaalimaksut vältetään.

Käyttäjän JariLehtonen kuva
Jari Lehtonen

Kyselin Raumalla henkilöstovuokrausfirmasta miksi telakoilla ja ydinvoimalassakin on pääosin ulkomaista vuokratyövoimaa.

Vuokraaja kertoi, että työntantaja maksaa suomalaiselle ja puolalaiselle saman palkan, mutta puolalainen ei vaadi (verottomia) matkakorvauksai ja päivärahoja.

Lisäksi puolalaiset olivat olleet ammattitaitoisempia ja tulivat paikalle varmasti. Jos joku ei pysy porukan vauhdissa tulee äkkiä uusi puolalainen tilalle.

Suomalaiselle kun antaa haalarin niin maanantaiaamuna paikalle ilmaantuu ehkä 2/3 rekrytoiduista.

Ainakin Rauman seudulla puolalaiset olivat työnantajalle hinta/laatu suhteeltaan parempia. Usein he olivat vakituisessa töissä Puolalaisella telakalla ja tilaisuuden tullen puolalainen työnantaja möi heitä Suomeen ja hyötyi siitä välistä jotain kuten myös työntekijä.

Ehkä nuo tsekkilihanleikkaajat leikkaavat lihaa päätoimisesti kotonakin ja Lapin keikka on heille tervetullut sekä palkan että turismin kannalta.

Käsittääkseni suomalaisten kannattaa mennä taas Norjaan lohta leikkaamaan.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Itse menen jälleen Ylämaihin vuokratyösuhteeseen. Ilmaannun paikalle ajallaan, enkä saa verottomia matkakorvauksia ja päivärahoja. Tosin työmatkani voin vähentää verotuksessa. Eikä ikikuuna päivänä kukaan ole moittinut panosta "hinta/laatu" - suhteen huonoudesta.

Jos työnantajalla on ongelmia rekrytoinnissa - kannattaisoko katsoa peiliin?

Jarkko Hietala

"Jos työnantajalla on ongelmia rekrytoinnissa - kannattaisoko katsoa peiliin?"

Niinpä niin kun Helsingin metroon avautui yksi ainoa vakituinen metronkuljettajan paikka siten, että työnantaja koulutti valitun työhön paikkaa haki sadat ihmiset. Siis yhtä ainoaa työpaikkaa.

Eivät alat, jotka eivät kykene eivätkä halua tarjota vakituista työtä tai kunnollista palkkaa tietenkään voi olettaa ihmisiltä yhtä suurta sitoutumista työhön kuin alat, jossa edut ovat kohdillaan.

Ei suomen kaltaisessa kalliissa maassa voi elättää itseään muutaman kuukauden työkeikalla, josta maksetaan himpun yli minimipalkan. Näin se vain on ja se ei puhumalla muuksi muutu.

Vapaassa maailmassa jokainen saa itse valita millaisia työpaikkoja hän hakee.

Somm Tallinnast

Kertokaapas minulle, tyhmälle - miksi poronliha on paljon kalliimpaa kuin naudan- tai sian tai siipikarjanliha.

Porothan tiettävästi elävät suurimman osan vuodesta vapaana luonnossa eikä niitä tarvitse ympärivuorokautisesti, ympäri vuoden ruokkia ja valvoa. Porot eivät tarvitse erillisrakennuksia kuten naudat tarvitsevat navettoja, siat sikaloita ja kanat tehokanaloita lämmityksineen ja muine kuluineen.

Tietääkseni porot kootaan kerran, pari vuodessa poroerotukseen ja ehkä tarvitsevat sydän-/kevättalvella lisäruokintaa, mutta siinäpä se työmäärä sitten onkin.

Miksi siis poronliha on niin hiton kallista?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Poron lihan hinta määräytyy markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvä kirjoitus! Kuinkas muuten on työllisyystilanne kaivoksilla tänä päivänä. Onko sinnekin pitänyt hakea osaajia virosta, puolasta ja venäjältä?

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Kaivoksilla on hyvä työllisyystilanne. Pääosa työvoimasta taitaa olla paikallisia ja komennusmiehiä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se on mukava kuulla! Kolarissa koulutettiin ennen yhdet maailman parhaista kaivosmiehistä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Ahneus on iskenyt joka alalle. Työnantajat eivät halua maksaa sellaista palkkaa, jolla tässä järkyttävän kalliissa maassa pystyisi elämään. Suomesta on tullut pahoinvointivaltio meille kantasuomalaisille.Tämä on Eu/eurohimmeleiden syytä.

Käyttäjän JariLehtonen kuva
Jari Lehtonen

Tässä "järkyttävän kallissa" maassa hintataso on EU myötä lähentynyt muun euroopan hintatasoa. Aikanaan kun olimme nykyistä köyhempiä hinnat olivat n 50% kalliimpia kuin Keski-Euroopassa. Nyt ero on ehkä 20%. Paikan päällä todettuna esim Espanjassa hintataso on ehkä 20% kalliimpi kuin Suomessa.

Esim Espanjaan verrattuna tulotasomme on isompi ja etenkin nuorten sosiaaliturva on huomattavasti Espanjalaista parempi.

Jarkko Hietala

"Tässä "järkyttävän kallissa" maassa hintataso on EU myötä lähentynyt muun euroopan hintatasoa. Aikanaan kun olimme nykyistä köyhempiä hinnat olivat n 50% kalliimpia kuin Keski-Euroopassa. Nyt ero on ehkä 20%. Paikan päällä todettuna esim Espanjassa hintataso on ehkä 20% kalliimpi kuin Suomessa."

Ei pidä paikkaansa. Espanjan kalleimmasta kaupungista Barceloonasta voi vuokrata kolmion 680€ kuukaudessa. Helsingin keskustassa vastaavan kokokoinen asunto maksaa 1500€ kuukaudessa.

Espanjassa uppoaa vuodessa vuokraan 8160€ Suomessa vastaavaa elämää elävältä uppoaa vuodessa vuokraan 18 000€. Eroja on.

Asuminen on Espanjassa ihan järkyttävän paljon Suomea halvempaa ja asumiseen ja ruokaan köyhän palkasta suurin osa menee.

Käyttäjän JariLehtonen kuva
Jari Lehtonen Vastaus kommenttiin #33

Helsinki ei ole Suomi.

Muualla Suomessa saa vuokrattua kolmion n 550- 700 e hinnalla kuten itsekin muille vuokraan.

On otettava huomioon, että asuminen Barcelonassa on ihan eri asia kuin Suomessa. Siellä talot kestävät satoja tai tuhansia vuosia. Niissä ei ole lämpöeristeitä eikä niitä tarvitse usein lämmittää, enemmänkin viilentää. Joka tapauksessa ennergian kulutus on paljon pienempi. Erityisen kateellinen olen espanjalaisille siitä, että siellä ei ole routaa.

Ihmettelen kyllä miksi ihmeessä esi-isämme tulivat Suomeen kun olisivat voineet jäädä Espanjaankin.

Silloin kun hintatasoa verrataan niin asuminen hyvin erilaisissa olosuhteissa ei ole hyvä vertailukohta.

Polttoaineen hinta on Espanjassa vain vähän Suomea halvempi.
Autot ovat jonkun verran halvempia.

Espanjan aurinkorannoille matkustaminen on espanjalaiseille huomattavasti halvempaa ja Suomen Lappiin matkustaminen lähes yhtä kallista kuin suomalaisille.

Voi kysyä miksi sitten en muuta Espanjaan. Voi olla että muutankin kun olen ansainnut Suomessa eläkkeeni.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Vasuri Jaskalle haluaisin esittää kysymyksen, jos sallit?

Miksi täällä etelässä saatava poronliha on ala-arvoista meille kuluttajille, useinmiten?

Perustelut.

Ostin kärsityslihaa hallista (en mainitse mistä) ja kotona huomasin saneeni kalvoja ja muita roippeita sisältävän pakkauksen. Noin kolmannes meni hukkaan.
- Tämän voi antaa anteeksi tuottajalle, koska myyjä laittoi ostokseeni pakkaukseen, enkä ollut tarkkana.

Toisen kerran ostin poroa eri paikasta ja sain todella hyvän palvelun lisäksi hyvän tuoteen.

Jonain kerran ostin poron sisäfilettä ja se oli käyttökelvoton. Kun vein tuotteen takaisin, totesi myyjäkin ettei tämä ole kelvollista ja maksoi laskun.

Mutta, miksi tällaisille myyjille annetaan anteeksi hyvän ja ainutlaatuisen tuoteen pilaaminen?

Olen käynyt Lapissa useasti, mutta en ole onnistunut luomaan suhteita, että saisin kuunnon tuotteita. Tiedän ettei se ole mahdotonta, sillä helsinkiläisissäkin ravintoloissa olen saanut poroa eri muodoissa todella hyvälaatuisena.

Ostaako ravintolat kaikki parhaat ja roippeet laitetaan myyntiin muille?
Roippeet ei tarkoita kelvotonta, mutta ei parastakaan.

Hinta on kuitenkin korkea ja mielelläni maksan, jos tuote vastaa hintaa.
Joku tässä mättää sen lisäksi, että leikkaajat pitää tuoda tsekeistä.

Ps. Hyvä ystäväni on saamelainen, mutta muuttanut jo 40v. sitten tänne etelään. Hänkin on usein puuttunut aiheeseen. Hän on myös kysynyt useasti miksi näin tehdään tuotantoalueilla ja selitykset vaihtelee.

Jouluksi on luvassa puolikas poroa ja se on varmasti sitä parasta. Näin on sovittu, mutta epäilyttää silti. Pakkasessa on tungosta.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Suosittelen. Osta lihasi suoraan pientuottajilta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyse on siitä että tsekkiläinen työntekijä on tietysti halvempi ja kun on tsekkiläisellä alihankkijalla töissä ei tarvitse maksaa edes veroja Suomeen
Sama se on joka alalla missä ulkomainen halpistyövoima syrjäyttää suomalaiset ammattilaiset ja näitä aloja on yhä enemmän.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Tuotahan nyt ei edes tiedetä, koska kyse on yritys kontra yritys välisestä tilaussopimuksesta. Mutta toivottavasti kyse eiole halpistyövoimasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ai ei vai , mitä varten ne sit tulis Tsekist? Eiks siell muka ole halvempi hintataso?

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Jos ne olisivat tulleet esim. Virosta, olisin ilman tarkistamatta voinut hyväksyä, että halvempi hintataso, mutta tsekin tapauksessa en sitä tee. Täytyy tarkistaa ensin, ettei tule puhuttua potaskaa.

Joka tapauksessa kenenkään ei pitäisi myydä osaamistaan alehintaan. Oli koto-osoite Suomi, Tsekki, Viro tai jokin muu.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Tarkennuksena vain, että minäkin olen lähtenyt satoja kertoja työurani aikana muihin maihin töihin ja aina minulle on maksettu sitä samaa palkkaa kuin saan Suomessa + matkakulut + päiväraha + olosuhdelisä. Viimemainittu on usein ollut sopimuskohtainen.
Päiväraha on maakohtainen, josta luettelo on meillä omassa työsopimuksessamme.
Se miten saamani palkka on suhteessa paikalliseen on jäänyt joskus kysymättä tai siitä ei jostain syystä edes ole syytä puhua.

Keski ja -Etelä Euroopassa puhutaan usein työpaikoilla avoimesti palkoista, mutta se pitää oppia, että he puhuvat palkastaan kun verot ja vaikkappa asuiskutannukset on maksettu. Ikäänkuin netosta, mitä jää käteen, kun on hoitanut pakolliset menot. Se on heidän mukaan sitä palkkaa.

Juuri Tsekeissä jäin suu auki kun työkaverit puhuivat palkoistaan kahvi ja yhdistetyllä olut-tauolla. Kovin erilaisia palkkoja huippuammattilaisilla tietotekniikkakeskuksessa, jossa porukka teki pääosin täysin saaa työtä.

Se selvisi vasta selistysten jälkeen, että kyse on erilaisista kotioloista ja perhesuhteistakin. Kun lopulta sitä palkkatasoa vertasi suomalaiseen bruttoon, niin ei siinä juurikaan eroa ollut. Ne minun saamani lisät olivat tietenkin tarkoitettu poikkeavissa olosuhteissa työskentelyyn.

Veroja maksoin palkastani paljon enemmän kuin kukaan yrityksessä. Keroin heille avoimesti ja moni ei ollut uskoa. Ainakaan IT- ammattilaiset eivät ole halpatyövoimaa, joten kenenkään ei kannata olettaa tsekkiläistä Suomeen tulevaa koodaria tai asiantuntijaa millään tavoin halapatyövoimaksi. Jos hän voi maksaa veronsa kotimaahan, niin hän ansaitsee paremmin kuin meistä vastaavista kukaan Suomesssa.

Ei se merkitse yhtään mitään millainen brutto. Luku voi olla vaikka mitä, jos siitä viedään kaikenmaailman pakollisia veroja ja maksuja, suoraan tai välillisesti, niin se loppuosa merkitsee ja sillä sitten pitää tulla toimeen siellä missä asuukin. Tätä ei Suomessa ammattiyhdistysliike ole toistaiseksi ymmätänyt. Lisää liksaa aina, vaikka hyvin tiedetään verotuksen olevan progressiivinen. Tsekeissä on porrastettu verotus, mutta sillä on katto ja alimista palkoista ei makseta veroa lainkaan, eikä eläkkeistä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #42

Hyvä selvitys. Varsin järkevää että alemmista palkoista makseta veroja. Saman voisi soveltaa Suomessakin. Ja eläkkeissä progressio hyppää jyrkästi ylös heti köyhyysrajan kohdalla.
IT- alalla ehkä ei tuoda tänne halpistyövoimaa mutta kylläkin mainitsemallani rakennusalalla ja sitten kaikki maatalouden sesonkityöläiset joiden ei tarvitse maksaa verojakaan tänne jos ovat ulkomaisen firman palkkaamia.
He yrittävät tulla toimeen mahdollisimman vähällä että palkasta jäisi kotiin lähetettävääkin. Mutta esim. kiskurivuokranantajat rahastavat heidän kustannuksellaan sullomalla huonokuntoiset remontoimatta jätetyt asunnot täyteen vierastyöläisiä, saaden siten moninkertainen vuokra kuin muuten saisi.
Kyllä minä epäilen vahvasti ettei lihanleikkaajien tuominen Tsekistä johdu vain työvoimapulasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nehän on järjestään ainakin tääll Tampereella raksaduunarit Puolast tai Virost. Paikalliset ovat työttömiä.

Käyttäjän JariLehtonen kuva
Jari Lehtonen

Voisiko olla niin, että palkasta maksettaisiin veroja siten että 1/2 palkasta verot kotimaahan ja 1/2 palkasta työntekomaahan.

Esim Jerseyn veroparatiisissa kaikki maksavat veroa 20-30 000 € / vuosi riippumatta tulotasosta eikä sillä todellakaan saa mitään terveydenhuoltoa tai koulutusta.

Toimituksen poiminnat