Vasuri Jaska Rohkeutta on välittää.

Paperittomat ja "paperittomat"

  • Saisinko nähdä henkilöllisyystodistuksen?
    Saisinko nähdä henkilöllisyystodistuksen?
  • Ongelma kaupan kassalla.
    Ongelma kaupan kassalla.

Pohdin tässä. Viime eduskuntakauden lopulla väännettiin kiivaasti paperittomien terveydenhuollon järjestämisestä, jonka sitten Kari Rajamäki (SDP) kikkaili yli vaalien.

Samaan aikaan ”Kuka kuuntelee köyhää” julkisessa FB-ryhmässä kysyttiin näin: Katso viereinen kuva.

Miksihän tästä ei aiemmin jo ole väännetty peistä yhtä tanakasti? Paperiton ja ”paperiton” aiheuttaa paperittomuutta oli tausta mikä tahansa.

Meillä on paperittomia syntyperäisiä suomalaisia ja kansalaisuuden saaneita vailla virallista henkilötodistusta. Toimeentulotuessa käytäntö vaihtelee eri kunnissa. Osassa siihen myönnetään tukea automaattisesti. Osassa myönnetään harkinnanvaraisena ja tapauskohtaisesti todistuksen hankintaan, mutta kuva täytyykin osassa kunnissa kustantaa taas itse. Laki siihen ei nyt velvoita, ja kunnissa käytäntö vaihtelee. Outoa.

Asioimiseen, äänestämiseen, maksusitoumuksen käyttämiseen esim. kaupassa yms. kauppias vaatii henkkarit (kts. kuva). Mietin miksihän henkkareita käsitellään harkinnanvaraisena etuutena?

Soittaessani aamulla Rovaniemen sosiaalitoimistoon selvisi, että myös täällä se on harkinnanvarainen ja tapauskohtainen. Pääsääntöisesti siihen kuitenkin myönnetään toimeentulotukea. Soveltamisohjeita kaupungissa päivitetään parhaillaan, ja ne tulevat kevään lopulla perusturvalautakunnan hyväksyttäviksi.

Keskustelussa sain tiedon, että vuoden 2017 alussa toimeentulotuen perusosa siirtyy KELA:n maksettavaksi, jolloin henkilötodistukset sisältyvät uuteen voimaantulevaan lakiin ja ongelma poistuu.

Toisenlaista paperittomuutta on sekin, että luottotietonsa menettäneelle pankit eivät aina myönnä nettipankkitunnuksia. Eri laitosten palveluja kuitenkin siirretään yhä enemmän nettiin, joissa tunnistautuminen edellyttää nettipankkitunnuksia, joita ei ole. Tämä onkin sitten jo toisen messun paikka.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Portti, kaikilla maamme kansalaisilla on kuitenkin sosiaaliturvatunnus jonka pitäisi toimia, onko näillä "paperittomilla"?

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Sosiaaliturvatunnuskin pitää näyttää paprulla. Ellei sitä paprua ole?

Toimituksen poiminnat