Vasuri Jaska Rohkeutta on välittää.

Hesarin vaalikoneongelma

Hesari pystytti vaalikoneen pressavaaleja verten. Kansalaisilla on tietysti oikeus tietää, miten tyrkyllä olevat ehdokkaat suhtautuvat niihin asioihin, joita äänestäjä pitää tärkeänä, ja joita he pressaltaan odottavat. Tällaisesta yksikään arvostettu mediatalo ei voi olla pois. Hesari oli ensimmäinen. Muiden vastaavia "hirmuhärveleitä" vasta kasataan. Ottakoon opiksi Hesarin härvelistä, etteivät ajaudu selittelyn tielle.

Sopivaa ehdokasta on käynyt tutkailemassa yli 70.000 kansalaista. Oman äänestyskäyttäytymisensä on ilmaissut 27.700 äänestäjää. Tähän asti kaikki hyvin. Nyt tämä hirmuhärveli kuitenkin tuottaa sellaisia tuloksia, joita lehti joutuu selittelemään. Miksi näin? 

Lehti on tuloksista ihmeissään, ja yrittää löytää syitä "oudolle tulokselle". Nämä kylläkin vajoavat jo selittelyn asteelle: 

  • käyttäjäksi on vain valikoitunut paljon sellaisia ihmisiä, joiden mielipiteet vastaavat hyvin Arhinmäen kantoja.
  • Arhinmäki ehti ensimmäisenä ehdokkaana jakamaan sosiaalisessa mediassa vaalikoneen linkkiä tukijoukoilleen.
  • Arhinmäki on taitavasti optimoinut vastauksiaan ja niiden painotuksia (esim. NATO). Olettaen tietenkin, että valtaosa käyttäjistä on vastannut samalla lailla.
  • Arhinmäen kanta eroaa muiden ehdokkaiden vastauksista myös siinä, pitääkö presidentin toivottaa uudenvuoden puheessaan "Jumalan siunausta".
  • vaalikoneen käyttäjissä vasemmiston ja vihreiden kannattajat ovat selvästi yliedustettuja todelliseen määrään nähden.
  •  40 prosenttia vaalikoneen taustatietokyselyyn vastanneista ilmoittaa äänestäneensä viime kevään eduskuntavaaleissa vasemmistoliiton tai vihreiden ehdokasta. 
  • Toinen huomionarvoinen seikka on se, että vastaajista noin puolet on alle 30-vuotiaita.

Voisiko tuo härvelin käytön valikoituminen johtua siitä, että ihmiset todella ovat sitä mieltä, mitä ajattelevat? Huolimatta siitä, mitä itse Arhis ajattelee. 

Jos vaalikoneen linkki on ensimmäisenä jaettu, niin myös pajatso on varmaan myös äkkiä tyhjennetty. Vasureilla lienee noin 10.000 jäsentä. Miksi "outo tulos" ei sula samaa tahtia?

NATO- vastauksen taitavan optimoinnin osalta on kysyttävä - Miksi sama ei päde Väyrysen kohdalla?

"Jumalan siunauksen" toivottaminen on varmaan sinetti sille, että pakotettu "muuten vain ehdokas" lunastaa kiistämättömän oikeutuksensa olla tyrkyllä. 

Jos yliedustusväite pitäisi paikkansa, täytyisi Haaviston ja Lipposen %-lukujen olla toisenlaisia, jopa vahvempia, kuin Arhinmäen.

Puolet vaalikoneen käyttäjistä on alle 30-vuotiaita. Täytyykö tämä ymmärtää nyt siten, että Arhiksen sanoma koskettaa juuri tuota ikäluokkaa? Silloinhan Vasurien puheenjohtaja nostaa keskusteluun tulevaisuusasioita, eikä muistele auringonlaskun loistetta.

Onko Hesarilla jäänyt nyt huomioimatta "ajan riento" ja "maailma muuttuu Eskoseni"? Olisiko syytä huomioida myös se, että vain annetut keskustelufoorumit ja "viralliset" vaalipaneelit eivät ole ainoita oikeita foorumeita käydä keskustelua. Julistaahan niissä voi, mutta se ei taida enään yksin riittää.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mistä johtuu seuraava demokratiavaje. Kunnallisvaalien alla Keskisuomalaisen varjovaaleissa ilmestyi aina puolen yön jälkeen kyseisillä sivuilla tuhottomasti ääniä eräälle äärivasemmistolaiselle ehdokkaalle ja eräille muillekin - paljon yli sen, miten he oikeasti saivat ääniä?

Moni taho jopa mediassa kirjoitteli silloin härskien kokeilijoiden onnistuvan syöttämään näihin koneisiin VALEääniä ja myös toimivan niin. Keskisuomalaisen toimittajat kuitenkin vaikenivat asian kuoliaaksi.

Harri Rautiainen

Katriina, kaiken maailman vaalikoneita ei voi verrata oikeaan äänestykseen; ei siis ole olemassa mitään VALEääniä.

Ei tarvitse olla edes hakkeri mobilisoidakseen joukon kavereita (tai tässä tapauksessa tovereita) ja tietokoneita nostamaan lukuja. Tämä on vain osoitus Arhinmäen kannattajien kyseenalaisista toimintatavoista.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

En pidä kuvailemaasi tapausta demokratiavejeena, vaan pikemminkin em. tahojen pyrkimyksenä manipulointiin, eli feikkinä (se ei ollut todellista).

Itseänsä ja asiaansahan voi sumuttaa ja pettää monella tapaa. Varmin pohja on kuitenkin ponnistaa siitä, mikä on totta.

Käyttäjän partalainen kuva
Reijo Kamula

Hesarin kone antaa oman kartoitukseni mukaan, aivan kelvollisia tuloksia!
Sari Esayja nousi kärkeen ja Pekka Haavisto jäi viimeiseksi!

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Harri löysi vielä yhden syyn oudolle tulokselle - "kyseenalaiset toimintatavat". Jos näin olisi, niin Arhiksen koko vaalikampanjalta putoaisi pohja pois.

En pidä tällaista itsepetosta todellisena.

Jukka Johansson

Lueskelin noita ehdokkaiden vastauksia. Essayah valitsi ihmisoikeudet kolmeen tärkeään teemaan johon presidentin pitää ottaa kantaa ja heti perään hän oli sitä mieltä, että samaa sukupuolta olevien parien oikeuksia ei pidä nykyisestä lisätä. Ja taas seuraavassa hän on sitä mieltä, että ihmisoikeuksista ei tule tinkiä.

Omituista.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Omituista pyörittämistä. Sari toteuttaa ihmisoikeuksia valikoiden. Suoraan sanominen olisi reilumpaa, kuin makusteleminen.

Jukka Johansson

Oli hän sitäkin mieltä, että Suomen ei pitäisi ajaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, jos YK sellaista kokousta Suomelle tarjoaisi.

Entäs se sitten, että hän vastustaa eutanasiaa. Eikö sen pitäisi olla jokaisen ihmisen oikeus? Hän kirjoittaa nätisti saattohoidon laadun parantamisesta, mutta kun kyse ei ole vain kuolemansairaista potilaista, vaan esimerkiksi vaikkapa neliraajahalvaantuneesta. En minä ainakaan haluaisi tuijotella kattoa viimeisiä vuosiani, jos vaikka auto-onnettomuudessa olisin halvaantunut.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kannanpas minäkin korteni kekoon. Ei noihin vaalikoneisiin kannata luottaa yhtään. Ehdokkaiden kommentointia kysymyksiin sen sijaan voi katsoa. Se saattaa joskus vähän selventää ajatuksenjuoksua.

Eli Hesarilla sain:
Kaksi ensimmäistä - Arhinmäki, Väyrynen
Kaksi viimeistä - Essayah, Niinistö
MTV:llä
Kaksi ensimmäistä - Lipponen, Essayah
Kaksi viimeistä - Väyrynen, Soini

Hesarilla oli vain kaksi ensimmäistä plussalla.
MTV:llä kaikki muut muutaman prosentin sisään, Väyrynen ylivoimainen pahnanpohjimmainen.

Ei kannata paljon ottaa oman päätöksenteon pohjaksi! Jos ihmisillä ei ole kykyä muodostaa omaan kantaa vaan he katsovat vaalikoneesta päätöksensä, niin kohta syntyy varmaan oma tieteenalansa siitä, kuinka ehdokkaan on vastattava vaalikoneiden kysymyksiin.

Toimituksen poiminnat