Vasuri Jaska Rohkeutta on välittää.

Moitin Arhinmäkeä

 

Vasemmistoliiton edellinen oma presidenttiehdokas oli Claes Andersson vuonna 1994. Hänen äänisaaliinsa oli 3.8 % ja äänissä noin 128.000. 

Nyt Vasemmistoliiton ehdokas, ja ehdokkaani on Paavo Arhinmäki. Selkeän vasemmistolaisen ehdokkaan gallupkannatus on jo nyt suurempi, kuin Anderssonin lopullinen tulos 1994. Ehdokkaan vetoomus äänestää “juuri niin kuin ajattelee” sopii minulle, kuin nyrkki silmään. 

En voi kuvitellakaan, että joku pystyisi “kultaisia seireenilauluja latinankielellä laulamalla” kääntämään päätäni. Presidentinvaalit ovat henkilövaalit ja samalla arvovaalit. Paavo panee nyt todella itsensä likoon, sanoma on selkeä, ja esiintymiset vakuuttavia. Miksi nyt juuri pitäisi vilkuilla muualle? Etsiä korvaavaa ehdokasta.

Suomalaista politiikkaa on moitittu vaihtoehdottomuudesta. Puolueiden välille kuulemma saa pinsetin kanssa etsiä eroja. Nyt kun on selkeitä vaihtoehtoja, niin se onkin ongelmallista. Juuri nyt kuulemma pitäisi “äänestää taktisesti”. Miksi juuri nyt? Miksei eduskuntavaaleissa, EU- tai kunnallisvaaleissa?

Miksihän juuri Arhiksen kannattajat on nyt nostettu temppelinharjalle, etteivät Väyrysen kannattajat saisi Väyrystä, Lipposen Lipposta, Soinin Soinia , Haaviston Haavistoa jne. toiselle kierrokselle. Kaikilla kuitenkin sama nimittäjä - Niinistön uhka. Ihmeellistä selittelyä, ettei voisi äänestää juuri niin kuin ajattelee.

Jokaisen ehdokkaan on omalla työllään ja omilla vehkeillään ansaittava paikkansa toiselle kierrokselle. Lainavehkeillä sinne ei ole mitään asiaa. Arhis on yhtä oikeutettu toiselle kierrokselle, kuin kuka muu tahansa. Sinne ei näillä gallupluvulla ole menemässä selkeästi kukaan muu, kuin Niinistö. Kaikkien muiden kohdalla tilanne on täysin avoin.

Ehdokkaan olisi kuitenkin syytä solmia kengännauhat tiukemmalle – näyttää tuo kampanjatahti olevan niin hurja.

kengät

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Jukka Johansson

Äänestin silloin Anderssonia. Fiksuin suomalainen poliitikko ikinä. Empaattinen ja lämmin ihminen.

Arhinmäkeä en äänestä. Hänkin on fiksu, mutta tiedän sen, että hänellä ei ole tarpeeksi kannatusta, joten äänestän Haavistoa, jolla on mahdollisuudet päästä toiselle kierrokselle. Luulen että monet vasemmistolaiset ajattelevat samoin.

Arhinmäessä ja Haavistossa on paljon samaa. Molemmat ovat rauhallisia, eivät korota ääntään ainakaan niissä keskusteluissa joita itse olen katsonut.

Haavistolla on kuitenkin pitempi kokemus ja varsinkin pitkä kokemus ulkomailla toimimisessa. Minusta oli virhe, että Arhinmäki asettui ehdokkaaksi, koska jo niin monet vasemmistolaiset olivat asettuneet Haaviston kannalle. Hajottaa turhaan äänestäjäkuntaa.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

"Hajottaa äänestäjäkuntaa"?? Minusta päinvastoin on täysin oikein, että Arhis asetettiin selkeäksi vasemmistolaiseksi ehdokkaaksi.

Ehdokas ja tukijoukot nimenomaan kokoavat äänestäjäkuntaa ehdokkaansa esillenostamien asioiden ja arvojen taakse, eivät hajottamaan niitä hujan hajan.

Haaviston persoonasta samanlainen arvio, kuin sinulla. Pekan poliittinen linja ei vastaa kuitenkaan omaani, joten jos joku haluaa hänet jatkoon, tehköön sen vaalityöllään.

Jukka Johansson

Haaviston poliittinen linja ei mielestäni tässä asiassa ole ratkaiseva, vaan hänen kykynsä toimia erilaisten ihmisten kanssa. En minä Haaviston puolesta vaalityötä tee, kunhan vaan laitan numeron äänestyslippuun.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Minulle se, mitä Haavisto korostaa ja linjaa on tärkeä. Ei se, miten hän sen tekee. Valintasi on hyvä, ja varmaan perusteellisen pohdinnan tulos.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Vastakysymys: Kertooko se vanhan miehen ajattelusta jotain, kun lähtee ehdolle? Vai onko kyse vedosta vanhan väärtin kanssa siitä, että "Vielä virtaa"?

Pitäisikö asettaa ylä- ja alaikäraja?

Matti Palviainen

"Kaikkien muiden kohdalla tilanne on täysin avoin."

Tätä lausumaa ei voi sanoa vilpittömäksi.

turunen (nimimerkki)

Tennarit tai ei - työväki äänestää jo Soinia.

Vasemmistoliiton johtajina on ollut nyt Andersson, Siimes ja Arhinmäki. Työväen ehdokkaita? Martti Korhonen tosin meinasi ehtiä jo palauttaa uskottavuutta työväenpuolueena, mutta reisille meni sekin, kun valta kaapattiin kesken kaiken Hesan graffitiporukoille.

Arhinmäen takki kääntyi kun mustan auton takapenkki alkoi kutsua. Viimeisetkin duunarit, Mustajärvi ja Yrttiaho, jättivät uppoavan laivan. Onko muuten kukaan kysynyt ketä he äänestävät?

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Kovin on sitten vähissä duunarit Suomessa.

Helena Kamula

Vasemmisto vuotaa ja pahasti! Tälläkin palstalla, jotkut suitsuttavat Väyrysellekkin, jopa kuvan kera! Miksi?
Herää väkisinkin ajatus kiitollisuus velasta, Neuvostoliitolle tehdyistäpalveluksista!
Oliko Väyrynen silloin, isänmaan asialla?!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ikävä kyllä minusta on välillä alkanut tuntua että persujen uhka on vielä pahempi kuin Niinistön uhka. Siis miettinyt että vastoin kaikkea poliitista kokemusta ja tietoa ja moraalia valita kahden tuhoisan populismin välillä ja edesauttaa että se pahempi on pelistä varmasti pois jo ekalla kerralla. Presidentin virka on kuitenkin sinänsä poliittisesti pieni.
Arhinmäki ei täällä puheenvuorossa näy ja miksi näkyisikään, mutta se mikä täällä näkyy on pelottavaa ja vastenmielistä, esimerkiksi että fundamentalistilahkot ovat saamassa jalansijaa. Niinistö on tietääkseni sellasesta vapaa. Muuten vaan tyhjää täys. Parempi tyhjänpäiväinen Niinistö kuin yhtään pullistelua teekutsusuuntaan.

Toimituksen poiminnat