Vasuri Jaska Rohkeutta on välittää.

Rovaniemelle moitteita opiskelijoiden toimeentulotukiohjeista

Olen aiemmin blogikirjoituksessa pohtinut sitä "Millaiset asumismenot opiskelijoille tulisi hyväksyä?" Toimeentulotuessa eri asiakasryhmiä tulee kohdella samanveroisesti, huolimatta heidän statuksestaan. Näin ei kuitenkaan käytännössä ole.

Toimeentulotukilain "raamattu" (Opas toimeentulotukilain soveltajille. STM julkaisuja 2001:11) pitää sisällään ne periaatteet, joiden puitteisiin kuntien omat toimeentulotuen soveltamisohjeet tulisi laatia.

Rovaniemen toimeentulotukiohjeissa opiskelijoille hyväksyttäviksi menoiksi (v. 2011) katsottiin vain 252 euroa kuukaudessa. Muiden esim.  yksinasuvan osalta ne olivat 450 euroa. Euromäärät ovat tälle vuodelle nousseet, mutta tuo erilainen kohtelu statuksen johdosta on edelleen voimassa.

Tuon epäkohdan muuttamiseksi laadin aloitteen ”Opiskelijoiden toimeentulotukiohjeiden muuttaminen”. Se jätettiin valtuuston kokouksessa 19.12.2011. Aloitteen allekirjoittajina oli myös eri puolueiden valtuutettuja.

Rovaniemen tulkinnasta oli marraskuussa 2011 tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tuohon kanteluun apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on nyt antanut päätöksensä (Dnro 4171/4/11 Helsinki  28.2.2012).

Alle olen lyhyesti kopsannut eräitä kohtia apulaisoikeusasiamiehen päätöksestä:

RATKAISU

Katson Rovaniemen kaupungin sosiaalitoimen menetelleen virheellisesti siinä, että se on ohjeistuksessaan asettanut yhden asiakasryhmän ilman laissa määriteltyä perustetta eri asemaan kuin muut toimeentulotuen hakijat. Toimeentulotuen saajia tulee kohdella yhdenvertaisesti. 

------------------

Näkemykseni mukaan on perustuslain 6 §:n yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista asettaa henkilö lähtökohtaisesti eri asemaan tuen saajana sen vuoksi, että hän on opiskelija.

------------------

Toimeentulotukilaissa ei ole määritelty opiskelijalle erilaista asemaa muihin toimeentulotuen hakijoihin verrattuna.

-------------------

Rovaniemen kaupungin antaman selvityksen perusteella voi todeta, että kaikilla opiskelijoilla ei ole tosiasiallista mahdollisuutta asua Rovaniemellä edullisissa opiskelija-asunnoissa. Tämänkään seikan vuoksi ei voi pitää hyväksyttävänä sitä, että Rovaniemen kaupungin toimeentulotukiohjeistus poikkeaa opiskelijan asumismenojen osalta muiden toimeentulotuen hakijoiden kohdalla annetuista ohjeista.

Käsitykseni mukaan oikeampi menettely on määritellä kohtuulliset asumiskustannukset kaikille yksinasuville henkilöille samansuuruisiksi.

------------------

TOIMENPITEET

Saatan edellä kohdissa 3.3.1 ja 3.3.2 esittämäni käsitykset Rovaniemen kaupungin toimeentulotukiohjeistuksen virheellisyydestä Rovaniemen kaupungin perusturvalautakunnan tietoon. Tässä tarkoituksessa lähetän perusturvalautakunnalle jäljennöksen tästä päätöksestäni.

Pyydän, että Rovaniemen kaupungin perusturvalautakunta korjaa antamaansa toimeentulotukiohjeistusta, ja toimittaa uuden ohjeistuksen tiedokseni 31.5.2012 mennessä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Seppo Hildén

Jaakko, hyvää kansalaistoimintaa ja moni opiskelija kiittää. Tuosta opiskelijat vaan kopsaamaan apulaisoikeusasiamiehen päätöstä ja liittämään se toimeentulohakemukseenne. Paha siinä on sosiaalitoimistojen sen jälkeen perustella pienempiä tukimaksuja.

Laki pitää olla sama kaikille.

Pointsit Jaakko sulle.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos Jaakko informaatiosta. Uuden Suomen toimitus lähti tekemään tämän vinkin pohjalta uutista...

Jukka Johansson

Ihan asiallinen uutinen, paitsi tämä aloitus:

"Opiskelijaa ei saa laittaa toimeentulotukea hakiessa eri asemaan kuin tavallista ihmistä."

- Eivätkö opiskelijat ole tavallisia ihmisiä?

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Tiedottaja tiedottaa, ja toimittaja toimittaa. Näinän se roolitus menee. Asiallisen jutun saitte nopeasti aikaiseksi. Kysymys ei ole vain Rovaniemestä. Useammassa muussakin kunnassa tai kaupungissa nyt tutkaillaa omia soveltamisohjeita. Voisin jopa nimetä muutaman, joiden ohjeissa törmäsin samanlaiseen muotoiluun. Muuttakoon niitä "hissun kissun".

P. Johannes Majava

Otsikosta tuli sikäli virheellinen, että minä en ole korkeakoulu-opiskelija, vaan mielenterveysongelmainen pitkäaikaistyötön sosiaalitoimen asiakas.

Päätös tuli minulle postissa, ja sen teksti on tässä.

http://www.angelfire.com/pro/maximilian/hatesystem...

Motiivini toiminnalleni voitte päätellä sivun URLista.

Olen "itseoppinut lakimies" niin rikoslain kuin sosiaaliturvaa koskevan lainsäädännönkin osalta. Suosittelen kysymään minulta, jos epäilette lakia rikottavan työkkärissä tai sossussa. Osoitteeni on maxhc ät safe-mail.net ja motiivini toimilleni on tuhota markkinatalous-yhteiskunta palanen kerrallaan, ja korvata se yhteiskunnalla jossa tuloerot ovat pienet, eli hyvinvointivaltiolla. Ole rohkea ja kysy, vastaan ajallani, jos vastaan, mutta älä kuitenkaan jätä kysymättä.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Tämä käytäntö tuskin on käytössä pelkästään Rovaniemellä. Apulaisoikeusasiamiehen päätöksellä on valtakunnallista merkitystä.

Käyttäjän dzogchen kuva
Lasse Myllypuro

En yhtään ihmettele, että tämä on juuri tullut ilmi Rovaniemellä. Kiinnostaisi nähdä maanlaajuisia tilastoja koskien kanteluita toimeentulotukipäätöksistä. Uskon, että Rovaniemi sijoittuisi hyvin korkealle.
Mitään hyvää sanottavaa minulla ei ole Rovaniemen Kaupungista.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Minä kyllä juuri ihmettelen sitä, että "tämä on juuri tullut ilmi Rovaniemellä". Rovaniemi on vahvasti opiekelijakaupunki - YO ja AMK. Korostamme itseämme opiskelijamyönteisenä kaupunkina, ja sitten tällainen. Ei hyvä.

Toisaalta en usko, että muissakaan kaupungeissa tai kunnissa ovat "täysin puhtaat jauhot pussissa". Kävin aika monen kaupungin toimeentulotukiohjeita läpi - sieltä ne löytää.

En Rovaniemeä moiti, vaan toimin niin, että moitittavaksi todettu tulkinta muutetaan. Muutoin se on hyödytöntä melskaamista.

Olavi Lehto

Peukkua teille ja kiitos nuorison yhdenvertaisuuden takaamisesta

On ollut virkamiehillä tuo oman kansan heitteillejättö sydämenasiana. On kiva että on aktiviteettia asian suhteen teillä. Valitettavaa on ettei ko. hankkeessa ole ollut aktiivisina nämä uudetkin mm. persukansanedustajat, sekä ns perinteiset vanhat tutut kepulit ja muut kokkarit takaamassa suomalaisille yhdenvertaisuutta.

Olavi Lehto

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Pelkään, että tämä tulee olemaan opiskelijoille Pyrrhoksen voitto, koska päätöksellä on kauaskantoisia vaikutuksia kuntataloudelle. Nykyisessä taloudellisessa ilmapiirissä se saattaa kiihdyttää poliittisia vaatimuksia lukukausimaksuista ja lainapainotteisesta opintotuesta.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Mikolle. Hieman oudoksun kantaasi. Ei lakien noudattamisen ja oikeuksien peräämisen vaatimus voi olla suhdanteista kiinni. Jos niitä ei voi jostain syystä noudattaa, ne täytyy muuttaa vastaamaan todellisuutta, eikä kyykyssä kurkistella, josko uskaltaisi vaatia, että säädettyjä lakeja myös noudatettaisiin.

Suurempi ongelma taitaa olla se, että ihmiset eivät vaadi ja saa niitä lakiin perustuvia sosiaalisia oikeuksia, joihin heillä olisi oikeus.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

En kannata opiskelijoiden kyykyttämistä tai luokkayhteiskuntaa, mutta huomioin realistisesti sen uhan, mikä heitä koskee. Jos Suomea vertaa melkein mihin tahansa muihin maailman maihin, on opiskelijoiden sisäänotto ja kohtelu rahallisesti maamme ulkopuolella merkittävästi raaempaa.

Käyttäjän jaakkoportti kuva
Jaakko Portti

Joo, Mikko tuohon en sano vastaan, mutta omia säädettyjä lakeja tulee noudattaa kaikissa päätöksissä. Tai sitten niitä ei pidä säätää.

Juha Korhonen

Bite the bullet! Silloin kun minä opiskelin, sossutyöntekijä (melkein) nauroi minut ulos kun menin anomaan apua kun ei ollut kesätöitä eikä rahaa. Siihen aikaan opiskelijalle ei kuulunut sosiaaliturva. Tiukkaan vängättyäni suostuivat he sitten maksamaan rästiin jääneet vuokrani (thank you, Jesus). Sinä vuonna minulla ei ilmeisestikään ollut ylipainosta vaaraa...

Toimituksen poiminnat